Tips til et mer miljøvennlig hjem

11.02.2019

Det å ta vare på miljøet blir viktigere og viktigere, og med små grep kan man utgjøre en stor forskjell. Her er våre tips til et mer miljøvennlig hjem!

Bytt ut gamle panelovner med varmepumpe

Panelovner bruker generelt mye strøm, og avgir forholdsvis lite varme. I forhold til en varmepumpe gir den kun en fjerdedel av ytelsesevnen! Skaffer du deg en varmepumpe vil det være en langsiktig investering som varmer opp flere rom samtidig og sikrer god ventilasjon av luften. Du kan i tillegg bruke den til nedkjøling på varme sommerdager. Varmepumper er mer effektive enn andre former for oppvarming fordi den bruker energi fra luft utenfra til å varme opp luften innvendig. Den består derfor av en utedel og en innedel. Selv om varmepumpen også bruker elektrisitet, avgir den mye mer energi enn den selv forbruker.

Er huset ditt godt nok isolert?

Bor du i et eldre hus kan det være huset ikke er tilstrekkelig isolert, slik at varmetapet blir stort. Man bør være spesielt oppmerksom på vinduer, da disse slipper ut mye varme hvis de er av gammel dato. Dette medfører høyere oppvarmingsutgifter enn det som er nødvendig. Det å etterisolere huset og bytte ut vinduene er en kostnad som fort vil lønne seg i det lange løp, og gjør at din bolig holder bedre på varmen.

Gjenbruk er bra!

Det er mye man kan gjøre for å redusere dagens bruk- og kastsamfunn. Tenk deg om før du kjøper noe nytt, kan du bruke noe du allerede har? Eller kanskje du kan låne av en bekjent? På loppemarkeder og bruktbutikker kan man også finne mye som er nesten like godt som nytt.

Vær bevisst på strømforbruket

Det å slå av lyset i rom som man ikke oppholder seg i, enten det er soverom eller toalett, er en god vane. Slå av TV'en dersom ingen ser på den, og ikke la elektriske apparater som kaffetrakter og rettetang stå på mer enn nødvendig. Da sparer du energi samtidig som du vil bli glad når strømregningen kommer!

Har du fremdeles oljefyr?

Fyring med fossilt brensel blir forbud fra 2020, så dersom du enda benytter denne fyringsformen lønner det seg å bytte denne ut så fort som mulig. Fyring med fossilt brensel er en miljøversting, og et årlig forbruk på 4000 liter tilsvarer like mye CO2 utslipp som 5 nye biler! Så dersom du ønsker å leve mer miljøvennlig anbefales det å bytte til en vann-luft varmepumpe til din bolig, som både er et mer miljøvennlig alternativ, rimeligere og en mer effektiv form for oppvarming.

R32 et mer miljøvennlig kjølemiddel

Panasonic har gått over til å bruke det nye og mer miljøvennlig kjølemiddelet R32 i alle sine varmepumper. Dette kjølemiddelet har ikke innvirkning på ozonlaget og har hele 75 % mindre innvirkning på global oppvarming enn tidligere varianter. Dette gir et mer miljøvennlig og energieffektivt resultat.

Ren og frisk luft med nanoeX

Luftrensesystemet Nanoe X sørger for at du alltid har ren og frisk luft i din bolig. Luftrenseren kan kjøres uavhengig av oppvarming eller kjøling, og filteret fjerner lukt og virker forebyggende mot visse typer bakterier og virus. Flere av Panasonics varmepumper leveres med nanoeX.

Panasonics luft til luft varmepumper

Les mer om luft til luft varmepumper fra Panasonic her.