10 tips for lavere strømregning

16.10.2018

Høyere strømpriser generelt i Norge og Europa samt en kald vinter kan svi i lommeboka for de aller fleste. Enten du er mest opptatt av å spare miljøet eller lommeboka er det lurt å ta grep for å spare strøm - så hvordan kan man egentlig gjøre det? Vi har samlet sammen tips for strømsparing når kulda setter inn.

Slik sparer du strøm i vinter

Vi har delt opp sparetipsene der noen tiltak er helt kostnadsfrie, mens andre tiltak krever at du investerer en sum i starten for å tjene penger på sikt. Tiltakene beskrevet gir både beskjedne og store innsparinger og til sammen utgjør de både sparte penger og naturressurser.

Kostnadsfrie sparetiltak

1) Velg riktig strømleverandør

 • Velg en strømleverandør. Kanskje er dette en selvfølge for de aller fleste, men man trenger i prinsippet ikke å tegne en strømavtale for å få strøm levert hjem. Skulle man av en eller annen årsak ikke tegne en strømavtale har nettleverandøren i området du bor leveringsplikt til deg. Altså må du betale mye mer for strømmen som mottas, sammenlignet med å velge en strømleverandør i tillegg til nettleverandør. Dette kan koste deg dyrt da du i de første 6 ukene uten strømavtale vil betale spotpris, samt 6,25 øre pr. kWh i påslag. Etter de første 6 ukene er det opp til hver enkelt nettleverandør å bestemme prisen du skal betale.
 • Velg den beste strømprisen. Det er store forskjeller i prisene som de ulike strømleverandørene tilbyr å det kan være mye penger å hente på å bytte strømavtale. Du kan enkelt finne ut om du har den beste strømprisen her eller du kan sammenligne alle strømleverandører og deres priser her ved å fylle ut post adressen din.
 • Opprett eFaktura. Dropp kostnader med papirfaktura i posten i tillegg til å spare miljøet.

2) Senk temperaturen

 • Energibesparelse ved å redusere innetemperaturen vil variere ut fra hvilken bolig du har og hvilken årstid vi befinner oss i, men man kan regne med at en reduserer energibruken til romoppvarming med circa 5 prosent for hver grad man senker innetemperaturen.

3) Ikke fyr til kråkene

 • Vi fyrer og varmer jevnt for å holde en god temperatur innendørs, men i blant er det behov for å få inn frisk luft. I stedet for å ha et vindu på gløtt hele dagen kan det heller lønne seg å ta en "luftesjau". Åpne vinduer i 5-10 minutter og lukk igjen. Da trenger ikke ovnen eller varmepumpa jobbe hardere over lengre tid for å opprettholde innetemperaturen på riktig nivå.

4) Vær "smart" med hjemmeelektronikken

 • Er det noen duppeditter du kan kvitte deg med eller bruke sjeldnere? Eksempler på dette er å for eksempel bruke tørketrommelen litt sjeldnere eller å vente til du har en full oppvaskmaskin/vaskemaskin før du setter på.
 • Kjør ECO-mode på maskinen når oppvask eller klesvask ikke er veldig skittent.
 • Slå av elektriske apparater når de ikke er i bruk. Det går faktisk unødvendig mye strøm til TVen når den står i standby-mode og venter på å bli brukt. Andre ting man kan trekke ut når det ikke brukes er alle former for ladere, som for eksempel mobil ladere eller lader til barbermaskin.

Små og mellomstore investeringer

5) Styr temperaturen automatisk

Et varmestyringssystem et enkelt og rimelig tiltak, som tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. Med et godt varmestyringssystem kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent. 

6) Spar på varmtvannet

Et enkelt tiltak du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner hjemme.

7) Kjøp nye pærer

 • Skift ut gamle lyspærer til LED-pærer eller sparepærer. Disse bruker mye mindre watt og avgir heller ikke varme, noe som er tryggere med tanke på brann ved tildekking av lampen.
 • Gå ned i watt der det ikke trengs sterkt lys og bytt gjerne til dimmebrytere. Det sparer strøm og gjør i tillegg at du kan tilpasse belysningen og stemningen etter situasjonen.
 • Bytt til smart LED-lyspærer på utelamper. Dette kan for eksempel være en skumringssensor som automatisk slår seg av når det er dagslys, eller en bevegelsessensor som kun slår seg på når noen går forbi området.

8) Monter tettelister

Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.

Større investeringer

9) Bytt oppvarmingskilde

Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming som kan gi deg store energibesparelser på sikt, samtidig som det er mer miljøvennlig. Med varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Noen varmepumpe løsninger, som for eksempel luft til vann varmepumper kvalifiserer også til støtte fra Enova

Alle varmepumper hos Panasonic kommer nå med kjølemiddelet R32 som bidrar til større energibesparelser både for boligen din å miljøet. Se Klimaekspertenes utvalg av Panasonic varmepumper her.

10) Etterisoler boligen din

Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv. 

Kilder: Enova, Elskling.no, Strøm.no, NorgesEnergi.