Slik forlenger du levetiden på varmepumpen din

26.09.2018

Om din luft til luft varmepumpe ikke får noe omsorg eller oppfølging kan det resultere i at levetiden reduseres. Vi har i dette innlegget samlet sammen noen tips & triks for hvordan du kan ivareta varmepumpen din på best mulig måte.

Å investere i en varmepumpe er for de aller fleste en stor investering, så når den er ferdig installert er det viktig å ta vare på den så godt du kan. Jevnlig vedlikehold vil også bidra til større energibesparelser som er et pluss for lommeboka.

En luft varmepumpe kan tape så mye som oppimot 30 prosent effekt etter noen få år dersom den ikke får regelmessig tilsyn. Det finnes flere enkle tiltak som du selv kan gjøre for å vedlikeholde varmepumpen:

  1. Rengjør varmepumpen regelmessig - Den absolutt mest effektive måten å forlenge varmepumpens levetid på er å rengjøre luftfiltrene ved jevne mellomrom. Se i bruksanvisningen for hvordan akkurat din varmepumpe kan rengjøres.
  2. Vær oppmerksom på forandringer i varmepumpens oppførsel - Hvis du merker forskjell på hvordan varmepumpen din oppfører seg, i forhold til lyd, varmeeffekt og avriming, så skal du være litt oppmerksom. Om du synes effekten over tid virker dårligere kan det for eksempel være lekkasje av gass og du bør da kontakte en installatør. Det kan også være at luftfiltrene trenger rengjøring så dette bør også sjekkes om du legger merke til noe "uvanlig".
  3. Følg med på varmepumpens utedel - Pass på at vannet som renner på undersiden av utedelen ved avriming har fritt leide. På vinteren kan vannet fryse og om is bygger seg opp under eller i rundt utedelen kan varmepumpen i verste fall skades.
  4. La en proff sjekke varmepumpen ca. annenhvert år - La en installatør kontrollere gassmengden i varmepumpens kjøleelement. Dersom varmepumpen har for lite gass får den verken varmet opp eller kjølt ned huset skikkelig. Om den kjører med for lav gassmengde kan kompressoren på sikt gå i stykker. Installatør bør ta temperaturkontroll både for oppvarming og kjøling, samt kontrollere arbeidstrykket og strømforbruket til varmepumpen. Kjøle rør og koblinger bør også ses på ved jevne mellomrom og både inne- og utedel bør rengjøres med trykkluft og/eller damp.

Klimaekspertene anbefaler at en installatør utfører regelmessig service hvert andre år for å sikre at varmepumpen oppnår maksimal effekt og levetid. Om du også bruker varmepumpen som aircondition på sommerstid anbefaler vi normalt tettere intervall på service. Hør med din lokale Klimaekspert for oppretting av service avtale så slipper du å holde styr på oppfølging av service selv. 


Les mer om hva en service inneholder og bestill her:

Klimaekspertene utfører service på alle typer luft til luft varmepumper, uavhengig av om den er handlet hos oss eller ikke.