SJEKKLISTE FOR UTSKIFTNING AV OLJEFYR

06.12.2018

Er du en av de 100 000 nordmenn som enda bruker oljefyr, eller 200 000 som bruker parafinkamin til oppvarming i din bolig? I 2020 blir disse fyringsformene forbudt, og alle som har denne løsningen må bytte til en alternativ varmekilde. Målet med dette forbudet er å redusere klimagassutslipp i Norge. Et årlig forbruk på 4000 liter tilsvarer like mye CO2 utslipp som 5 nye biler.


Vi har laget en oversikt over hva du må ta i betraktning:
 

1. Gjør deg kjent med hvilke varmepumper som finnes på markedet

Det finnes mange ulike typer varmepumpe på markedet, og det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge type og størrelse. Hvor i landet man bor, størrelsen på boligen, plassering og hvilke andre oppvarmingskilder man har kan være avgjørende. 

Her anbefaler vi at du gjør deg kjent med hvilke muligheter som finnes, samt at du tenker over hvilke behov du har. Ønsker du for eksempel fjernstyring av varmepumpen, slik at du kan ha oversikt selv når du er bortreist? Det vil også være lurt å velge et kjent merke som Panasonic, som flere år har kommet best ut i test. Blant annet er disse varmepumpene tilpasset nordisk klima og har høy ytelsesevne selv ved lave temperaturer, finnes i flere ulike modeller som gjør at du kan finne den optimale plassering i din bolig. Samtidig er det de mest stillegående varmepumpene på markedet, slik at du slipper å bli plaget av støy.

2. Kontakt en sertifisert montør for gratis befaring

Ta deretter kontakt med fagfolk som kan komme på en gratis befaring. De vil kunne gi gode råd om plassering av varmepumpen, og anbefale en varmepumpe som passer dine behov for kapasitet, ytelse og tilleggsfunksjoner du måtte ønske.

3. Planlegg ut ifra budsjett og behov

Ut i fra informasjonen du nå har fått står du nå mer rustet til å ta et gjennomtenkt valg når det kommer til ny oppvarmingsløsning. En varmepumpe er en solid investering som skal vare i mange år, så det er viktig at valget er det riktige. Holder man varmepumpen ved like vil den ofte kunne vare i 15-20 år.

4. Foreta byttet

Selve jobben med å fjerne den gamle oljetanken og sette inn ny varmepumpe er unnagjort av fagfolk på 1-2 dager. Mange av Klimaekspertens kunder gir tilbakemelding på hvor enkel prosessen var, og noen har til og med fått jobben utført mens de var bortreist, slik at de ikke har merket noe til arbeidet i det hele tatt.

5. Søk om Enova tilskudd

Etter at oljefyren eller parafinkaminen er fjernet og ny varmepumpe er installert, må du melde fra om dette til kommunen. Deretter sender du inn alle kvitteringer av betydning til Enova, som så vil tilbakebetale deler av beløpet som de bevilger støtte ti.

6. Nyt din nye tilværelse

Nå kan du nyte å ha en mer stabil oppvarmingskilde som gir en jevnere varme, er mer kostnadseffektiv og har bedre ytelse selv i kalde temperaturer. Du vil oppleve økt komfort i form av et bedre inneklima fordi luften sirkuleres bedre.

I tillegg kan du ha god samvittighet for at du bruker en mer miljøvennlig oppvarmingskilde. En varmepumpe kan også være med å øke verdien på boligen din, og boligen vil komme i en lavere energiklasse. Energiklasse sier litt om hvor mye varme som slippes ut av boligen, og jo lavere energiklasse jo bedre. Eiendomsmeglere opplever at kundene gjerne betaler mer for en bolig med lav energiklasse.

7. Gjelder dette deg? Vær rask!

Dersom du er en av dem som fremdeles har en gammel løsning stående, har du ingen tid å miste. En luft til vann varmepumpe er en meget god erstatter for oljefyren eller parafinkaminen. De er svært kostnadseffektive og varmer opp både rom og tappevann i din bolig.