Miljøvennlig rengjøring for et bedre miljø og inneklima

07.05.2019

Et sunt inneklima er viktig for hele familiens helse og velvære. Mange av dagens renholds produkter inneholder miljøstoffer som verken er bra for oss eller planeten og som kan påvirke miljøet negativt. Her kommer tips og anbefalinger til miljøvennlige produkter og tiltak man kan gjøre for å få et mer miljøvennlig inneklima!

Bedre helse med miljøvennlig rengjøring

Et rent og ryddig hus er både bra for inneklimaet og for familiens helse og trivsel. Miljøvennlig rengjøring vil si å bruke minst mulig kjemikalier, ikke bruke mer rengjøringmiddel enn du trenger og prøve å bruke så lite vann som mulig.

1. Velg svanemerket og parfymefrie alternativ

- Rengjøringsmidler med svanemerket er de mest miljøvennlige produktene på markedet, men noen av de kan inneholde allergifremkallende parfymestoffer. Ønsker du parfymefrie produkter kan du holde utkikk etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund som alle oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier og alltid er parfymefrie. 

2. Unngå klor og salmiakk

- Klorforbindelsen brukt i klorin og i andre vaskemidler er ikke veldig skadelig i seg selv, med mindre man drikker det, men det kan dannes andre mer skadelige forbindelser i inneluften når du vasker med klor. 

3. Bruk mikrofiberkluter

- Undersøkelser gjort av teknologisk institutt viser at det er bedre og faktisk blir renere av å vaske med rent vann og mikrofiber enn med kjemikalier og bomulls klut. 

Mikrofiber fungerer godt som støvsamler, smussfjerner og antibac. Mikrofiberen løser opp fett på samme måte som såpe, altså kan du i flere tilfeller klare deg helt uten vaskemidler dersom du bruker mikrofiberklut. 

4. Rengjør stekeovnen naturlig

- Spesialvaskemidler som stekeovn rens og metallpuss inneholder flere helse og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler. 

For å redusere mengden familien puster inn i inneluften kan du rense stekeovnen med bakepulver. Det gjør du ved å fukte innsiden av ovnen, påføre bakepulver og sett ovnen på 50 grader. La ovnen stå i noen timer, for eksempel over natten og tørk så over med en fuktig klut. 

5. Andre naturlige vaskemidler

- Som nevnt fungerer natron (bakepulver) effektivt til rengjøring, sammen med eddik og sitron. For eksempel kan utvannet eddik få vinduene dine skinnende rene! Dersom du blander 50/50 med natron og vann er det også en effektiv måte å fjerne flekker på kjøkkenoverflater eller i vasken. Sitron dreper muggsopp og løser opp fett.

Å vaske med kjemiske rengjøringsmidler som for eksempel rengjøringspray kan faktisk bidra til at du blir utsatt for astma, KOLS, nedsatt lungefunksjon og at man får "eldre" lunger enn man egentlig har. Årsaken er at kjemikaliene man puster inn er svært konsentrerte og dusjes i store mengder ut i luften man puster inn.

Et sunnere inneklima for hele familien

Ved å gjøre enkle tiltak og unngå å utsette inneklimaet for skadelige kjemikalier der man kan vil det bidra til bedre helse for hele familien og et friskere hjem generelt. For å opprettholde frisk og sunn luft er en Panasonic varmepumpe også en smart investering både for inneklimaet, helsen og lommeboken din. 

Varmepumpe med nanoe X luftrensesystem

En varmepumpe vil være en langsiktig investering som varmer opp eller kjøler flere rom samtidig og sikrer god sirkulasjon av luften. 

Luftrensesystemet nanoe X sørger for at du alltid har ren og frisk luft hjemme. Filteret kan brukes uavhengig av om varmepumpen brukes til oppvarming eller kjøling og filteret fjerner lukt og virker forebyggende mot visse typer bakterier og virus. 

Du kan lese mer om fordelene med nanoe X her, samt se hvilke Panasonic varmepumper som leveres med nanoe X.