KJØPE TESTVINNEREN ELLER HØRE PÅ EKSPERTEN?

16.01.2019

For mange er hovedformålet med anskaffelse av varmepumpe å spare penger, samtidig som man øker komforten i hjemmet med et bedre inneklima. Men om man for eksempel ender opp med å kjøpe et produkt som ikke er tilpasset boligen og energibehovet i husholdningen er det ikke sikkert man får så stor uttelling på strømregningen likevel og det kan ta lang tid å få igjen for investeringen man har gjort. 

Gode råd fra bekjente, reklame og tester gir nødvendigvis ikke alltid det riktige svaret for akkurat din husholdning og i ukens innlegg kommer vi med noen råd når det kommer til riktig valg for deg og din bolig slik at du er mer rustet til å unngå et dyrt feilkjøp. 

1. Kjøp en varmepumpe som tåler vårt nordiske klima

Vi bor tross alt i Norge, så du bør sjekke at varmepumpen er beregnet for drift i vårt klima. Varmepumper som er utviklet for norsk og nordisk klima har ekstra slitesterke komponenter så de skal tåle mer kulde og variabelt vær. 

Vær også oppmerksom på hvilken utetemperatur som anbefales som den laveste ved oppvarming, noe som ofte varierer i mellom ulike merker og deres modeller. Som regel står det i produktbeskrivelsen hvor mye varmepumpen er testet ned til og de vanligste er at de er testet i mellom -15 og -35 minusgrader. Om du er bosatt i et område hvor det til tider kan bli lave temperaturer er dette en faktor som er viktig for valget ditt.

Bestselgeren Icebreaker er testet med utetemperatur ned til -35 grader. Med SCOP på 5,4 og det unike anti korrosjonsbelegget Bluefin som beskytter kompressoren er den skapt for vårt nordiske klima. 

2. Varmepumpen som naboen skryter sånn av er ikke nødvendigvis riktig for deg og din bolig

En varmepumpe er desverre ikke en "one size fits all" så selv om naboen er veldig fornøyd med en type modell er det ikke sikkert at det er riktig valg for boligen din og deg. 

Faktorer som har mye å si er blant annet planløsning, størrelsen på huset, hvor godt huset er isolert, antall etasjer, hvor i landet du bor og om du skal ha en luft til luft varmepumpe eller luft til vann. Et alternativ kan også være om du vil gå for en multi split løsning med flere innedeler koblet til en utedel. Du bør også ta en vurdering på om du har behov for vedlikeholdsvarme, rensing av luften eller fjernstyring. 

For å sikre at du tar riktig valg for deg og din bolig kan du avtale en gratis befaring hjemme hos deg med en installatør som kan hjelpe deg, komme med en anbefaling i forhold til hvor varmepumpen bør plasseres for optimal luftstrøm og gi deg en pris.

3. Se etter høy energimerking og ytelse

De aller fleste varmepumper i dag har energiklasse A. Energiklassen sier noe om hvor energieffektiv varmepumpen er og det er nå innført en ny merking med opptil tre plusstegn etter A'en - altså er høyeste energimerking for luft til luft varmepumper A+++. 

Energiklassen gir en god pekepinn på ytelsen til varmepumpen og henger sammen med SCOP (som er er årlig energieffektivitetsfaktor ved oppvarming) og SEER (årlig energieffektivitetsfaktor ved kjøling). Jo høyere tallene for SCOP og SEER er jo mer effektiv er varmepumpen. 

For luft til vann varmepumper stilles det andre krav og den høyeste energimerkingen man kan få her er A++. 

Les dette innlegget dersom du ønsker å lese mer om energimerking av varmepumper.

4. Velg riktig forhandler og installatør

Valg av installatør og forhandler er viktig av flere grunner. Først og fremst bør du velge en installatør som er F-GASS sertifisert da det stilles strenge krav til å oppnå sertifiseringen og det kun er installatører med F-GASS sertifisering som har lov til å installere og vedlikeholde varmepumper. Skulle det oppstå feil på varmepumpen din vil også produsenten kreve at installasjonen av produktet er gjort av en sertifisert installatør, altså er dette også viktig med tanke på eventuell reklamasjon.

Du bør også sjekke at installatøren har et godt tilbud for support og service dersom noe skulle oppstå eller du trenger vedlikehold av varmepumpen. Det skal være enkelt å få hjelp av fagfolk dersom noe skulle skje med produktet du har kjøpt. 

Ønsker du gratis uforpliktende befaring av en klimaekspert? Ta kontakt her.

5. Det er du som skal leve med varmepumpen

Varmepumpen skal varme opp boligen din når det er kaldt og kjøle det ned når det er varmt. Den skal også bidra til et godt inneklima ved å gi god komfort og rense luften, som gjør godt for enhver men spesielt dersom man har astma eller allergi. 

Det er lurt å sjekke garantitiden og hvor lang den er, samt vurdere å kjøpe en forsikring etter at garantien er utløpt. Ved kjøp av Panasonic luft til luft varmepumper har man for eksempel fem års garanti på kompressoren.

Å kjøpe en varmepumpe er en investering for de aller fleste så at man søker litt rundt på nett, sjekker ut tester og hører med bekjente er selvfølgelig naturlig, men å sjekke med fagfolk vil alltid være smart. Om du velger en varmepumpe med utgangspunkt i kun prisen eller et testresultat kan du risikere å bli skuffet, men om du går til anskaffelse av et produkt tilpasset ditt bruk, klimaet du bor i og ikke minst boligen din kan du være sikker på at du får et komfortabelt og varmt hjem i mange år fremover.