Hvorfor er det viktig å ha riktig temperatur i boligen?

13.05.2019

Vi mennesker liker verken å fryse eller å være for varme. En riktig og stabil temperatur er avgjørende for trivsel og velvære samtidig som at det gjør oss friskere og mer opplagte.

For varmt inneklima gjør oss uopplagte

Er det for varmt i rommet har vi lett for å bli trøtte og vi føler oss uopplagte. Samtidig kan det tørke ut væsken i øynene, som igjen øker sjansen for irritasjon og betennelse. For høy innetemperatur vil også øke avgassing fra ulike materialer som tekstiler, møbler og maling. Slike avgasser kan forverre plagene hos astma- og allergikere. 

Opplever man at det lett blir for varmt i boligen kan man ta noen grep ved å installere solskjerming på vinduene og gjerne bruke varmepumpe til avkjøling og som Air Condition på sommeren. 

For kaldt inneklima kan fremkalle muskelstivhet

Er det derimot for kaldt i boligen vil det kunne fremkalle muskelstivhet og forverre revmatiske plager. Noen vil også bli lettere forkjølet og mottakelig for infeksjoner. Det finnes en rekke grep man kan gjøre dersom man opplever at det lett blir kjølig i boligen. Man bør bytte ut vinduer og dører og sørge for at disse er tette, spesielt hvis man bor i et eldre hus. Samtidig bør man se på oppvarmingskildene og sjekke at disse er dimensjonert for boligen og møter de behovene man har i de ulike rommene 

Hva er riktig temperatur?

Anbefalt innetemperatur er mellom 20-22 grader i rom hvor man oppholder seg. På soverommet er denne temperaturen anbefalt å ligge på rundt fem grader lavere. Det er bedre å regulere denne temperaturen ved hjelp av innvendige varmekilder fremfor å lufte slik at man unngår svevestøv utenfra. Spesielt er dette aktuelt og noe å huske på nå som vi er inne i pollensesongen

Panasonic Multi Split

På grunn av at man har ulike behov til ulike deler av boligen kan Panasonic Mulit Split være en god løsning. Denne serien gjør det mulig å koble opp inntil fem innedeler på en utedel. Dette gjør det mulig å stille inn ulik temperatur i forskjellige rom som vil føre til bedre luftstrøm. I tillegg kan man også tilpasse størrelsen på innedelen etter hvor mye plass man har i rommet.  

I noen rom vil man kanskje ønske en gulvmodell, mens det i andre rom passer bedre med en enhet som henger på veggen. Modellene Multi Split Z og TZ passer for eksempel bedre på trange områder.  

Panasonic sine Multi Split modeller leveres alle med det mest miljøvennlige kjølemediet på markedet R32. 

Du kan lese mer om Klimaekspertenes Multi Split løsninger her.

Klimaekspertene hjelper deg 

Skal man installere Panasonic Mulit Split, må man finne riktig kombinasjon av innedeler for hver utendørsenhet man ønsker tilkoblet. Man må derfor summere kapasitetsindeksen (kW) til enhetene som skal installeres innendørs. Klimaekspertene bistår gjerne med denne utregningen og gir råd og veiledning underveis i prosessen slik at du kan få den optimale løsningen for din bolig. 

Alle Klimaekspertenes installatører er F-GASS sertifiserte og har nødvendig kunnskap for at du skal føle deg trygg på at du får den beste oppvarmingsløsningen til din bolig.