Husker du sommeren i fjor? Sikre deg et behagelig og temperert inneklima med varmepumpe!

10.07.2019

De aller fleste av oss husker nok sommeren 2018 som ingenting annet enn varm. Norge hadde en ekstrem varm og tørr periode som begynte i Mai og varte helt til starten av August, flere steder i Norge ble det også satt rekordvarme. Hele 8 fylker slo rekordvarme i Juli i fjor, Oslo var også en av de som slo sin hele 117 år gamle rekord på 35,4 grader. 

Mange og lange tropenetter

Selv om vi ble glade for tropesommeren, er det også noen som syns det ble litt i overkant. Strandliv, bading og varme sommerkvelder gikk også fort over til svetting i sofaen og søvnløse netter. Noe som ikke bare er ubehagelig, men kan også senke livskvalitet og energi. Varmen kan også gjøre deg dårlig. Solstikk eller heteslag som det også kalles skjer når kroppstemperaturen blir ekstrem høy, dette kan skje når du blir kraftig solbrent så du ødelegger svettekjertlene eller når luftfuktigheten er så høy at svetten ikke fordamper fra kroppen vår. Derfor er det ekstremt viktig å holde en grei kroppstemperatur gjennom de varmeste dagene på sommeren. 

Det fins mange gode tips for å kjøle ned kroppen på varme sommerdager. Det kan være lurt å legge klærne du skal gå med i frysen en times tid før du skal ut av huset, gjerne med et skift så du har mulighet til å skifte til et kjølig antrekk når det andre er varmt og klamt. 

En annen ting du kan gjøre er å dyppe håndklær i kaldt vann og legge dem i nakken eller til å tørke over kroppen. Spis kald frukt, gjerne noen fryste druer og drikke masse væske. Det er viktig og holde kroppen hydrert når varmen står på som verst. 

Du kan lese mer om riktig temperatur på soverommet her eller riktig temperatur i boligen generelt her.

Få et temperert inneklima med varmepumpe

Det er viktig å kunne legge seg nedpå og ta en hvil på sofaen etter en lang dag i solen da vi svetter mer, har behov for mer væske og generelt er mer påvirket av været. Da trenger man å samle energi og trekke seg litt vekk fra solen i en behagelig innetemperatur.  Da kan det være lurt å investere i en varmepumpe fra Panasonic som fungerer like godt til kjøling som til oppvarming!

Panasonic CZ Inverter
Panasonic CZ Inverter

Mange er skeptiske til å bruke kjølefunksjonen på varmepumpa, men en varmepumpe fungerer altså like godt som aircondition på sommeren. De aller fleste varmepumper i dag kommer med kjølefunksjon, og den kan man bruke til en veldig billig penge! 

Spesielt om natten kan en varmepumpe være hjelpsom fordi riktig temperatur og et ikke for varmt rom er viktig for å kunne få en god natt søvn. Med kjølefunksjonen til varmepumpen kan du justere temperaturen akkurat slik som du selv ønsker uten at det koster deg mye i energiforbruk. Luft til luft varmepumper fra Panasonic er også meget stillegående slik at du kan slappe av i ro og fred uten forstyrrelser.

Panasonic NZ Etherea
Panasonic NZ Etherea

Varmepumpe fungerer like godt til kjøling

Mange er av oppfatning at det koster mer å bruke varmepumpen til kjøling, men tvert i mot er det heller mer lønnsomt. I et eksempel med utgangspunkt i modellen Icebreaker Premium som har et årlig energiforbruk på 112 kWh hvis man skal beregne 350 kjøletimer i året og du skal bruke kjølefunksjonen i 24 timer vil du kun bruke ca 5 kroner på dette hver dag. Altså får du ikke bare behagelig og kjølig temperatur hjemme på sommeren, men du vil også kunne spare på strømforbruket ditt.

Les mer om å bruke varmepumpe til kjøling og hvor mye det koster deg her.

Icebreaker Premium
Icebreaker Premium

Sjekk ut klimaekspertenes varmepumper som fungerer like godt til kjøling på sommeren som til oppvarming på vinteren her. Klimaekspertene har varmepumper i ulike prisklasser, romstørrelser og behov!