Høyeste strømpris siden 2006

13.09.2018

I store deler av Norge må vi tilbake hele 12 år for å finne like høye strømpriser. Sist vi hadde like høye strømpriser i august var i 2006 i følge tall fra kraftbørsen Nord Pool. 

Nord Pool viser at gjennomsnittpris i Oslo området ligger på 49 øre pr. kilowattime, som er en betraktelig økning om vi sammenligner med august 2017 da prisen i samme område lå på 25 øre pr. kilowattime. Dette gjenspeiler seg også i Tromsø, Bergen og Kristiansand. Kun i Trondheim avviker tallene noe da strømprisen her var høyere i 2008, men siden har den aldri vært høyere enn i år.

Analysesjef i Wattsight, Tor Reier Lilleholdt, spår at de høye strømprisene trolig vil fortsette. 

Strømmarkedet i Norge henger sammen med det europeiske og nordiske kraftmarkedet og her er det mange faktorer som er med og bestemmer. Men i Norge er spesielt været viktig da rundt 96 prosent av strømmen kommer fra vannkraftproduksjon, noe som gjør nivået i vannmagasinene viktig.

Kommunikasjonssjef i Nord Pool, Stina Johansen, refererer til andre kvartal i 2018 da det kom 40 prosent mindre nedbør i norske vannkraftmagasiner enn det som er normalt. 

Dyre kvoter og labert med vind

Den høye strømprisen vi har i landet nå kommer som en konsekvens av en veldig varm og tørr sommer. Det har også vært lite vind i Europa og i tillegg har prisen på Co₂-kvoter økt betraktelig. Altså har kostnadene ved å produsere kull økt mye og strømmen generelt i Europa blitt dyrere, som også påvirker strømmarkedet i Norge. 

Vesentlig høyere strømpris

Tatt prisene for strøm generelt i Europa og sommeren vi har hatt i Norge i betraktning sier lederen i Wattsight, Tor Reier Lilleholdt, at uavhengig av hvilket vær vi får i høst så vil strømprisene fortsette å være vesentlig høyere enn i fjor. En mild vinter kan bidra til å redusere prisen noe, men dette er det ingen garanti for.

På samme tid i 2017 lå prisen på rundt 30 øre pr. kilowattime og i år kan vi få en pris på over 50 øre pr. kilowattime mener Lilleholdt. På strømbørsen Nasdaq ligger spotprisen for hele vinteren priset til over 50 øre pr. kilowattime.

Kan risikere strømkrise

Fagforeningen Industri Energi advarte i starten av august om situasjonen. Spesialrådgiver i Industri Energi, Geir Vollsæter, frykter at dyr strøm vil ramme norsk kraftkrevende industri og har uttalt at vi risikerer strømkrise slik som i 2010 og ber politikerne ta grep for å unngå at vannmagasinene tappes for mye.

Kilde: E24