GUIDE TIL ENOVA TILSKUDD

11.12.2018

I 2020 blir det forbudt å bruke oljefyr og parafinkamin i Norge, og disse må dermed byttes ut med andre alternative oppvarmingskilder. ENOVA tilbyr tilskudd til de som ønsker å bytte ut oljefyr med varmepumpe- men det gjelder å være rask! I 2019 halveres støtten sammenlignet med 2018, og i 2020 opphører den helt. Her er din guide til hvordan du søker støtte.

Hvem kan søke om støtte?

Alle som har en fossil varmeløsning i dag kan søke støtte for å bytte denne ut. Det gjelder pr i dag 100 000 nordmenn som har oljefyr, og 200 000 som har parafinkamin. Du kan søke om støtte til både rådgivning og selve utskiftningen. De nye løsningene som støttes er luft til vann varmepumpe, luft til luft varmepumpe, biokjel eller bio ovn. Av disse alternativene er varmepumpe helt klart å foretrekke, da en varmepumpe er en effektiv, rimelig og fullstendig løsning til å varme opp din bolig.

Hvilke energitiltak som kan lønne seg og gjøre og hva Enova dekker støtte til vil også variere i forhold til hvilken boligtype du har og hvilket byggeår huset har. Se hvilke energitiltak som gjelder for din bolig HER.

Hvorfor kom dette forbudet?

Hovedårsaken til at det nå blir forbudt med oljebasert fyring er for å reduserer utslipp av klimagasser. Norge har et mål å redusere utslipp av klimagasser med 40% i 2020 sammenlignet med 1990. Du sparer dermed også miljøet når du bytter til varmepumpe, samtidig som det vil gi deg lavere utgifter knyttet til oppvarming.

Hvordan søker man om støtte?

Du vil få veldig god hjelp og veiledning ved å kontakte Klimaekspertene. Vi kommer gjerne på en gratis uforpliktende befaring og vil være behjelpelig med å finne en varmepumpe som passer din bolig og dine behov. Vi kommer med en anbefaling i forhold til plassering av varmepumpen, noe som er avgjørende for et godt resultat. 

Du kan motta tilskudd og støtte fra Enova når oljefyren er byttet ut, ny løsning er installert og du har mottatt alle relevante fakturaer. Deretter registrerer du hos Enova og sender inn dokumentasjonen de etterlyser. For å få 2018-støttesatsen må både fjerning av oljefyr- og oljetank, samt installasjon av ny varmeløsning, være gjennomført, dokumentert med faktura og registrert i Enovas elektroniske søknadsportal.

Energimåler for mer kontroll og ekstra støtte 

Når man kjøper en luft til vann varmepumpe kan det også være smart å investere i en energimåler. Slik kan du kontrollere at varmepumpen fungerer tilfredsstillende. 

Det blir litt det samme som at du kanskje ikke ville kjøpt en bil uten kilometerteller - nettopp fordi det er greit å finne ut av hvor mye "bensin" varmepumpen din bruker "per kilometer". Med en energimåler kan du altså måle hvor mye elektrisitet varmepumpen bruker og hvor mye varme den faktisk leverer. Slik kan du vite med sikkerhet at du har fått det produktet du har betalt for og du vil få større kontroll i og med at du får beskjed dersom det oppstår eventuelle feil som gjør at den bruker mer energi enn den skal.

Installasjon og montering av energimåler kvalifiserer til 10 000 kroner i støtte fra Enova og det enkleste er å se etter en varmepumpe som har energimåler innebygd. Innebygde energimålere er å anbefale fordi det vanligvis er en billigere og en mer solid løsning enn eksternt måleutstyr. Dersom varmepumpen ikke skulle ha integrert energimåling må du be leverandøren om å installere eksternt måleutstyr.

Hvor mye sparer man ved å bytte til en luft til vann varmepumpe?

De som har et stort varmebehov vil spare mest, i tillegg til at riktig størrelse og varmeytelse på varmepumpa vil spille inn. 

En vanlig enebolig har et strømforbruk på ca. 25 000 kWh i året. Ved å installere en luft til vann varmepumpe kan du spare ca. 8 800 kWh i året. Antatt at gjennomsnittlig strømpris er 1 kr/kWh vil du totalt kunne spare i rundt 118 800 kroner i løpet av varmepumpens levetid på 12-15 år.

Kilde: Enova

Aquarea all in one 

Som erstatning til oljefyr eller parafinkamin vil en luft til vann varmepumpe være et perfekt alternativ. Luft til vann varmepumper henter luft utenfra og bruker denne til å varme opp både areal og springvann innvendig.

Panasonic Aquarea All In One er et system som passer perfekt både til utskiftning fra eldre løsning og nybygde hus, og tilbyr både oppvarming, kjøling og oppvarming av varmtvann til hjemmebruk. Den er klartgjort for fjernstyring via App, slik at man har full oversikt over energiforbruket selv om man er på farten. Varmepumpen har innebygd energimåler og fungerer helt ned til 20 minusgrader.

Enkelt å bytte

Klimaeksperten kunder gir tilbakemelding om at de ved å kontakte en sertifisert montør fikk de en grundig og god veiledning i hvilken varmepumpe som passet deres behov best, da i forhold om råd til plassering, kapasitet, varmebehov og fjernstyring. Selve byttet er unnagjort på et par dager.

Allerede byttet til ny oppvarmingsløsning?