Google Maps kartlegger luftforurensning i områder

28.03.2019

Street View-bilene til Google er nå utstyrt med sensorer som måler luftforurensning, slik at du direkte på nettet kan sjekke luftkvaliteten der du befinner deg og unngå områdene på utsatte tidspunkt.

Kilde: Google
Kilde: Google

Svevestøv skadelig selv i små mengder

Luft med høyt innhold av svevestøv kan være skadelig for noen grupper og barn, spesielt er gravide og allergikere i faresonen. Målet med satsingen til Google er å gjøre informasjon om luftforurensing lettere tilgjengelig, slik at personer som er i faregruppene kan planlegge aktivitetene sine utifra dette. Selv i Norge er dette et økende problem, og noen barnehager holder barna innendørs på dager med høy luftforurensning.

Hvordan påvirker dette oss?

Luftforurensning er jordens fjerde største helseproblem ifølge en rapport fra International Energy Agency og årlig dør mer enn 1000 nordmenn av dette. I tillegg er det mange astma-og allergikere som får plagene sine forverret. Problemet er verre på vinterstid enn på sommeren når mange fyrer mer med vedovn, og man i tillegg får utslipp av partikler fra piggdekk og lignende. 

Flere studier viser statistiske sammenhenger mellom høy luftforurensning og funksjonsforstyrrelser på nervesystem hos barn, som utvikling av autisme og redusert læringsevne. I noen tilfeller kan man også se en sammenheng mellom høy luftforurensning og demens hos eldre, viser enkelte studier.

Biltrafikk og vedfyring er to av verstingene til luftforurensning

De aller største bidragsyterne til luftforurensing er biltrafikk og vedfyring. Fyring med gamle vedovner slipper ut mer svevestøv enn biltrafikken, og denne formen for oppvarming bør derfor unngås. 

Kilde: Pixabay
Kilde: Pixabay

- Varmepumpe er en god erstatter eller kan redusere mengden man bruker vedovn til oppvarming

En varmepumpe vil føre til at du kan redusere fyring med vedovn, og dermed slippe ut mindre svevestøv. Varmepumpen vil i tillegg sørge for en stabil og jevn varme i din bolig, og være et prisgunstig og miljøvennlig alternativ til oppvarming. I tillegg til å være bedre for miljøet utendørs, vil en varmepumpe i tillegg sørge for et bedre inneklima.  

Panasonic varmepumper gir bedre inneklima

Panasonic sine varmepumper er utstyrt med et luftfilter som vil minske skadelige partikler inne i boligen. Forutsetningen er at det blir vedlikehold og at det byttes ut etter anbefalt tidspunkt. Du vil ved hjelp av en varmepumpe få en jevnere temperatur i boligens din, og slipper temperatursvingninger som vedfyring ofte kan gi.

Bra for miljøet på flere måter

Panasonic har varmepumper som er bra for miljøet på mange måter. I tillegg til å sørge for et bedre klima både innendørs og utendørs, leveres de også med et miljøvennlig kjølemiddel kalt R32. Dette kjølemiddelet har ikke innvirkning på ozonlaget og har hele 75 % mindre innvirkning på global oppvarming enn tidligere varianter. Dette gir et meget miljøvennlig og energieffektivt resultat. 

Kilde: www.klimaekspertene.no
Kilde: www.klimaekspertene.no

- Luftfilteret nanoeX fjerner visse typer bakterier og virus

I tillegg leveres flere av Panasonics varmepumper med luftrensesystemet nanoeX som sørger for at du alltid har ren og frisk luft i din bolig. Luftrensingen kjøres uavhengig av oppvarming eller kjøling, og filteret fjerner lukt og virker forebyggende mot visse typer bakterier og virus. 

Sjekk klimaekspertenes utvalg av Panasonic varmepumper her.