Fukt og mugg i boligen

27.05.2019

Dersom du har fukt og mugg i boligen har det svært negativ innvirkning på inneklimaet. Et dårlig inneklima er en stor årsak til vanlige plager som trøtthet, hodepine og forverring av astma- og allergier.

Skadelig både for helsen og boligen

Oppholder man seg i rom med fukt- og mugg skader gir det ikke bare økt risiko for helseplager. Det bryter også ned selve boligen. Hele 3 av 10 boliger har fukt skader, og det er mest vanlig å finne det i kjellerrom. Utleiedeler og hybler som ligger i underetasjen er ofte spesielt utsatt, og hvis det ikke blir utbedret kan det ødelegge konstruksjonen i boligen.

Visste du at et sunt inneklima gjør det mer produktiv? Les mer om det her.

Fuktskader
Fuktskader

Hvordan forebygge fukt og mugg?

Fuktskader oppstår oftest på grunn av lekkasjer gjennom konstruksjonen eller fra rør installasjoner, for eksempel på baderom. Det kan også oppstå som en følge av kondensering på vinduer. Hvis man ser synlige fuktskader, er det viktig å handle raskt. Fukt og mugg skader eller ved mistanke om dette må man tilkalle fagpersoner som kan utbedre skadene så fort som mulig. Det kan også være smart å foreta en inneklimasjekk for å sjekke omfanget og hvilke tiltak man må gjøre for å utbedre skaden.

For å forebygge slike skader bør man sørge for god ventilasjon og sirkulasjon av luften slik at problemene ikke blir forverret. Første bud vil være å sørge for at man lufter godt etter man for eksempel har dusjet, lagd mat og vasket, samt og henge klesvask utendørs dersom det er mulig.

For mange vil lufting og å henge klesvask ute være vanskelig å få til dersom man sliter med pollen allergi og dessuten kan det også være tungvint å gjøre dette når det går mot kaldere tider. Heldigvis finnes det alternativer man kan installere i hjemmet for å redusere skader og eventuelle plager, for eksempel ved å installere varmepumpe eller bruke luftrenser. 

Varmepumpe gir bedre inneklima

En varmepumpe vil først og fremst ha en positiv effekt på inneklimaet fordi den sirkulerer luften og har installert luftrensefilter.

Innedelen i de nyeste varmepumpene på markedet i dag renser luften for støvpartikler og kan filtrere bort så mye som opptil 50% av skadelige støvpartikler som svever i luften. Altså vil en varmepumpe med de riktige luftrensefiltrene i prinsippet kunne fungere som en luftrenser. 

Varmepumper vil i tillegg sikre en jevn og stabil temperatur, som har positiv innvirkning på komfort. De kan også brukes til nedkjøling på sommeren så vel som oppvarming på vinteren, og man slipper dermed store temperatursvingninger. Den krever relativt lite tilsyn sett bort ifra at man må rengjøre filtrene, og kan ved hjelp av ekstra applikasjoner fjernstyres mens du er bortreist. Disse er i tillegg effektive og siden de også varmer opp vannet vil de dekke en stor del av boligens totale oppvarmingsbehov.

Se hvordan og hvor ofte du bør rengjøre filtrene her.

Panasonic Icebreaker
Panasonic Icebreaker

Nanoe X- Ny luftrenseteknologi

Panasonic har utviklet et helt nytt luftrensefilter kalt nanoe X. Dette filteret renser luften og uskadeliggjør partikler i din bolig, slik at din familie får et bedre inneklima. Dette filteret finnes på nyere Panasonic modeller. I tillegg inneholder varmepumpene en innvendig avfukter som begrenser spredningen av mugg og bakterier.

Les mer om hvordan nanoe X fungerer her.

Luftrensere også et godt alternativ for å redusere skadelige partikler 

Luftrensere kan ikke fjerne alle skadelige partikler, men de kan redusere mengden i det området den er plassert fordi partiklene setter seg fast i filtrene eller elimineres på andre måter i produktet. En partikkel kan være fra en millimeter i størrelse ned til en milliondel millimeter. På området hvor man ønsker så frisk luft som mulig kan derfor en luftrenser være til hjelp, for eksempel på soverommet eller i stuen. 

Klimaekspertenes luftrenser Coway Classic.

Coway Classic AP-1018F
Coway Classic AP-1018F

Klimaekspertene hjelper deg mot et sunnere inneklima

Det kan være vanskelig å orientere seg i det store utvalget av varmepumper. Det er en del ulike faktorer å ta hensyn til, og det er viktig at man får en varmepumpe som er riktig dimensjonert for boligens størrelse og oppvarmingsbehov. Videre må den plasseres på det mest optimale stedet i boligen.

Hvor i landet man bor er også en viktig faktor som spiller inn, da et kaldt innenlandsklima krever en varmepumpe med større kapasitet enn et mildt kystklima. Ved å kontakte en montør hos Klimaekspertene får du gratis befaring, i tillegg til ekspertenes tips og råd til hva du må du hensyn til når du skal velge varmepumpe.

Sjekk klimaekspertenes utvalg av varmepumper med luftrensefilteret nanoe X og luftrensere her.