HVA ER FORSKJELLEN PÅ LYDEFFEKTNIVÅ OG LYDTRYKKNIVÅ?

06.12.2018

Varmepumper i dag lager generelt lite støy, takket være ny og moderne teknologi. Hvor mye støy en varmepumpe lager måles i lydeffektnivå og lydtrykknivå. Mange ønsker å sjekke denne faktoren før de investerer i en varmepumpe. Faktorene er listet på produktbladene til enhver varmepumpe, men kan være vanskelig å tolke dersom man ikke har satt seg inn i betydningen. Her skal vi prøve å gjøre deg mer kjent med nettopp begrepene lydeffektnivå og lydtrykknivå.

Lydeffektnivå

Lydeffektnivå ser man ofte forkortet som LW, kan forklares som måten et objekt genererer lyd på. Når man skal måle dette på en varmepumpe, måler man støynivået varmepumpen har i et kaldt rom uten støydemping. Verdien oppgis i dB.

Lydtrykknivå

Lydtrykknivå blir som regel forkortet til Lp, og vil i praksis si at det er lyden av et objekt som vi hører inne i øret. Siden denne verdien angir det som det menneskelige øret oppfatter, måles denne verdien i et rom med demping der det er møbler og gardiner og så videre. Denne verdien er oppgitt i dB (A)

Generelt mindre støy

En varmepumpe vil i dag gi svært lite støy. Utedelen kan lage litt mer lyd enn innedelen, men dette kan man redusere ved riktig plassering. Mange foretrekker også et hus til varmepumpen, som ikke bare vil redusere støy men også beskytte varmepumpen mot vær, vind og kulde. Det er også verdt å merke seg at faktorene for lydnivå vil angi maksimal støy. En riktig dimensjonert varmepumpe vil sjelden gå på fullt turtall, så derfor vil den sjelden komme opp i denne verdien. Vann til vann varmepumpe er den typen som lager aller minst støy, men også luft til luft varmepumper og luft til vann varmepumper er blitt veldig stillegående.

Plassering av varmepumpen er viktig

Hvordan varmepumpen er plassert er viktig i forhold til støy. Selv om de fleste varmepumper i dag har svært lavt støynivå, bør man for eksempel ikke plassere utedelen rett utenfor soveromsvinduet, da den lager litt ekstra støy ved avriming. Den støyer også mer jo mer den må yte, men for de fleste er dette ikke merkbart med riktig installasjon. Utedelen kan i tillegg skape litt vibrasjon hvis den monteres på en husvegg av tre, og bør dermed monteres på grunnmuren eller et eget stativ.

Innedelen er ofte svært stillegående, spesielt på nyere modeller. I tillegg er gulvmodeller mer stillegående enn veggmodeller, så man bør finne optimal plassering av innedelen, både med tanke på støy og varmefordeling.

Panasonic varmepumper gir minst støy

Merke og type varmepumpe er også av betydning for støynivået. Du kan enkelt sjekke lydeffektnivået og lydtrykknivået i produktarket før du kjøper varmepumpen. Vi er alle forskjellige og noen sjeneres veldig av støy mens andre ikke gjør det. Vurder derfor dette opp mot andre faktorer når du skal velge type og modell. Varmepumpene til Panasonic kommer best ut i tester når det gjelder både støynivå, ytelse og kapasitet. 

Her kan du lese om alle Panasonics varmepumper, og hvilket støynivå de har.