FORSKJELL PÅ LUFT TIL VANN OG LUFT TIL LUFT VARMEPUMPE

27.11.2018

Når man skal velge varmepumpe finnes det utallige varianter å velge mellom, og det kan virke som en stor jobb å navigere seg fram til å velge hva som er riktig type og modell. Her gir vi en liten innføring i de to vanligste typene, nemlig luft til luft og luft til vann varmepumper.

Noen fellestrekk

Felles for alle varmepumper, uansett om du har luft til luft eller luft til vann, er at det er et effektivt og rimelig alternativ til andre mer tradisjonelle former for oppvarming. Man kan spare oppimot 75% i forhold til andre elektriske ovner, og de sikrer en jevn og behagelig varme i din bolig. Om sommeren kan de også brukes til kjøling. Varmepumper består av en innedel og en utedel.

De fleste varmepumper fås også med fjernstyring, slik at man kan ha full kontroll over energibruk og temperatur, selv når man ikke er hjemme.

Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumper er den mest solgte typen varmepumpe i Norge og den "vanligste" typen. Den bruker luft utenfra til å varme opp luft inni boligen. Luft til luft varmepumper egner seg godt om boligen har åpne løsninger slik at varmen fritt kan bevege seg mellom rom, plasseringen av varmepumpen er derfor viktig å tenke nøye gjennom. Man kan få både gulvmodeller og modeller til å henge på veggen og de leveres i moderne og stilige design, slik at de passer inn i interiøret ellers i boligen din.

Den er enkel å installere, og finnes i mange ulike prisklasser og styrker. Enten du bor i enebolig, rekkehus eller leilighet kan du finne en varmepumpe som passer ditt behov.  

Luft til luft- varmepumper er egnet både for deg som bor et sted med lang fyresesong eller milde vintre. Varmepumpene fås i ulike styrker, og de kraftigste kan varme opp temperaturer ned mot 35 minusgrader. Bor du i et område hvor luften har høyt innhold av salt eller fukt kan det redusere levetid på fordamperen til varmepumpen. Filtrene i innedelen bør også renses og byttes i jevne mellomrom for å opprettholde effektiviteten. Les mer her om hva du kan gjøre for å forlenge levetiden på varmepumpen.

De største fordelene med luft til luft varmepumper er at de er et billigere oppvarmings alternativ enn for eksempel vedfyring eller panelovn, kan brukes som aircondition om sommeren, at de er enkle å installere med lav monteringskostnad og de renser inneluften for støv og lukt som gir et sunnere inneklima. 

En bra luft til luft varmepumpe koster mellom 15 000 til 25 000 kroner og har levetid på opptil 15 år om den blir fulgt opp å tatt vare på. Denne type varmepumpe passer best for deg som har over 15 000 kWh forbruk i året.

Les mer om luft til luft varmepumper HER. 

Luft til vann varmepumper

En luft til vann varmepumpe bruker luften utenfra til å varme opp både rom og vann innendørs. Dette skjer ved hjelp av vannbåren varme, radiator eller viftekonvektor. 

Dersom man tidligere har hatt oljefyr må denne byttes ut innen 2020. Da er en luft til vann varmepumpe en god erstatning, og det er også mange som anbefaler denne løsningen til de som skal bygge ny bolig. I tillegg er det også et godt valg til hytta, siden både vann og oppholdsrom blir varmet opp. Pumpene er så kraftige at man ikke går tom for varmt vann, slik en tradisjonell varmvannsbereder kan gjøre. 

En luft til vann varmepumpe passer aller best om man allerede har et vannbårent oppvarmingsystem i boligen, slik at man slipper kostnad med å installere dette i tillegg. Har boligen et forbruk på mer enn 25 000 kWh i året og det brukes mye tappevann vil en luft til vann varmepumpe gi betraktelig lavere kostnader til oppvarming.

Astma og Allergiforbundet anbefaler også luft til vann varmepumper da de gir god luftsirkulasjon og fjerner partikler som bakterier, støv og pollen i luften.

En bra luft til vann varmepumpe koster mellom 60 000 til 130 000 kroner uten installasjon. Med godt vedlikehold holder varmepumpen i opptil 15 år.

Les mer om luft til vann varmepumper HER.