De mest stilte spørsmålene om varmepumpe

17.10.2018

Vi har sagt det før - det finnes en jungel der ute av spørsmål når det kommer til varmepumper. I dette innlegget besvarer vi de spørsmålene vi får aller mest!

Hvor mye strøm sparer jeg i løpet av et år?

Eneboliger med varmepumpe bruker mindre energi enn boliger uten varmepumpe. Bor du i en bolig på over 150 kvadratmeter, sparer du i snitt 3 900 kWh i året. 

Hvor lang levetid har en varmepumpe?

Varmepumpes levetid avhenger mye i forhold til hvilken modell du velger og hvor flink du er til å ta vare på den, samt følge opp med servicer - men de fleste varmepumper har en levetid på mellom 10 og 15 år. 

Les mer om hvordan forlenge levetiden på varmepumpen din her. 

Hvor ofte må filtre i varmepumpen renses?

Det kommer mye an på hvor mye du bruker varmepumpen. Vi anbefaler at du tar ut filtrene og renser de (støvsuger eller vasker de) hver 14 dag. Jo renere filter, jo bedre effekt og energibesparelser oppnår du.

Hvor lav kan temperaturen ute være før effekten reduseres?

Dette avhenger også av hvilken type varmepumpe du har, men de aller fleste varmepumpe gir mye varme selv når det er kaldt ute.  I dag gir de beste varmepumpen varme selv ved -35 grader C.

Hvor mye støy lager en varmepumpe?

Teknologien på varmepumper i dag er så god at inne- og utedeler lager svært lite støy. Med en skikkelig installasjon og riktig plassering er lydnivået ikke et stort problem. Du bør likevel unngå å plassere utedelen rett ved siden av soveromsvinduet ditt da den lager ekstra lyd ved avriming.

Hva betyr COP?

Alle varmepumper angir hvilken COP-verdi de har. Jo høyere COP varmepumpen har, jo mer strøm sparer du. En COP-verdi på fire betyr for eksempel at varmepumpen ved en kW tilført energi, gir fire kW med varme. Tre av disse kW kommer da gratis fra luften ute.