Alt om AMS strømmåler

20.02.2019

Alle norske strømkunder har nå fått installert en smart strømmåler i hjemmet sitt. Denne nye strømmåleren måler strøm mer effektivt og nøyaktig enn tidligere. Mange opplever at strømregningen øker som en følge av dette, fordi strømprisen varierer fra time til time. 

Hva er en smart strømmåler?

En smart strømmåler, såkalt AMS, er en strømmåler som er koblet opp mot internett og rapporterer inn strømforbruket automatisk hver time til strømleverandøren. AMS står for Avanserte Måle- og Styringssystemer. Fordi avlesningen går automatisk trenger forbrukeren ikke å foreta seg noe i motsetning til tidligere da man måtte lese av strømmen manuelt og rapportere det inn en gang i måneden.

Strømprisen varierer fra time til time

Formålet med denne målingen er at strømmen varierer i pris ut ifra tid på døgnet. Det er dyrest å bruke strøm når mange andre bruker strøm. En del vil derfor oppleve at regningen blir høyere etter installasjon av smarte strømmålere, fordi de bruker strøm på morgenen og kvelden når aktiviteten er høyest. Tidligere da man måtte rapportere inn forbruket var det ikke mulig å finne ut når tid man brukte strøm, kun at man hadde brukt en gitt mengde innen en viss periode. Strømselskapet måtte derfor gjette seg til når forbrukeren brukte strøm, og regnet ut en gjennomsnittspris for forbruket. For noen kan derfor strømmen bli mer kostbar nå når man kan se eksakt tidspunkt for selve forbruket.

....så hva kan man gjøre for å være mer "smart" med strømbruken?

Målet med AMS er at du skal føle på at det er dyrt å bruke strøm i "rushtiden" - litt det samme som det er dyrere å passere bomstasjoner i rush kontra utenfor rushtiden. Altså blir det din egen jobb å redusere strømregningen ved å flytte strømforbruket fra dyre til billigere perioder. Altså skal de nye strømmålerne bidra til et jevnere strømforbruk, slik at vi unngår ujevn belastning på kraftnettet og kostbare slitasjer.

Små tiltak som kanskje er for den spesielt interesserte

Et tiltak er å begynne å følge med på svingningene i strømprisen og justere strømforbruket sitt deretter. Du kan følge med på spotprisen i ditt distrikt på NordPool

Du kan også styre ulike apparater du har i hjemmet med forskjellige typer smart plugger. Flere av disse kommer med en App til mobiltelefonen slik at du enkelt kan slå av og på ting du har hjemme som du ønsker ikke skal bruke strøm akkurat der og da. 

Jevnere forbruk med varmepumpe 

Med en varmepumpe sikrer du et jevnere forbruk, og samtidig en stabil varme inn i boligen. Sett i kontrast med andre former for oppvarming (for eksempel vedfyring, fyring med parafin eller olje) vil alle typer av varmepumper være med å redusere energiforbruket og dine kostnader til oppvarming. 

Luft til vann varmepumper har innebygget energimåler

En luft til vann varmepumpe varmer ikke bare opp luften innendørs, men også tappevannet. De kan installeres nye eller være en erstatning til gammel oljefyr da samme opplegg kan brukes og installasjonen vil være mindre kostbar. En luft til vann varmepumpe er et kostnadseffektivt, miljøvennlig oppvarmingssystem, som også er anbefalt av Norges Astma- og Allerigforbund fordi de gir det aller beste inneklimaet. 

Panasonic Aquarea-serien er en serie luft til vann varmepumper som også har innebygget energimåler. Denne energimåleren din gir en nøyaktig oversikt over hvor mye energi varmepumpen bruker til enhver tid. Enova gir støtte til installasjon av en slik varmepumpe, dette kan du lese mer om her.

I tillegg kan luft til vann varmepumpene til Panasonic leveres med det nye systemet «Smart Heat Pump», som ved hjelp av en innendørs og utendørs sensor sikrer at varmepumpen produserer nøyaktig den varmen som boligen din har behov for. Dette vil igjen ha positiv innvirkning på strømregningen din.

Full kontroll - selv når du er bortreist

Luft til vann varmepumpene fra Panasonic leveres med Aquarea Cloud som gir deg full oversikt over varmepumpens energiforbruk på avstand, slik at du enkelt kan kontrollere varmepumpen og følge med på forbruken via en app på telefonen.

Du kan lese mer om Panasonic-Aquarea og luft til vann varmepumper her.


Les også: