7 varmepumpe myter

16.10.2018

Varmepumper finnes i mange norske hjem og de fleste begynner å få god kunnskap om varmepumpen og dens fordeler. Likevel eksisterer det fremdeles noen myter om denne formen for oppvarming. I dette innlegget avkrefter vi syv av de.

1) Varmepumpe er dyrt å vedlikeholde

Ikke riktig: Dersom man er nøye med å rengjøre varmepumpen ved jevne mellomrom og ta anbefalte servicer på den annenhvert år vil varmepumpen holde seg like godt i mange år. En varmepumpe service inneholder renhold av filter og sjekk av blant annet gasstrykk. Innedel og utedel blir renset grundig for å opprettholde varmepumpens effekt. Les mer om hva en varmepumpe service inneholder her. 

2) Varmepumper bråker mye

Ikke riktig: Varmepumpene har utviklet seg veldig de siste årene, og de fleste varmepumper i dag vil du nesten ikke merke noe lyd fra i det hele tatt. 

 3 ) Varmepumper har for kort levetid til å være en lønnsom investering

Ikke riktig: Levetiden til varmepumpen påvirkes av hvordan den blir tatt vare på. Eiere som renser og rengjør den selv med jevne mellomrom kan vise til varmepumper som har levetid på opptil 20 år.  

Tilbehør som kan gjøre holdbarheten på varmepumpen lengre er for eksempel et varmepumpe hus som monteres på utedelen for å beskytte den mot vær og vind. Les mer her om tilbehør som kan bidra til større holdbarhet og energibesparelser på varmepumpa.

4) Varmepumper kan gjøre inneklimaet verre om man har tepper

Ikke riktig: dette var noe man trodde en periode, men vitenskapelige tester viser tvert imot det motsatte. Varmepumper renser luften gjennom filtrene og selv om det sirkuleres store mengder luft, blåser den ikke opp støv fra tepper hvis anlegget er riktig montert. 

Noen av Panasonic sine varmepumper har i tillegg anti-pollen filter som gjør inneklimaet enda bedre, anbefalt for de med astma og allergiplager. Her kreves det også at man holder varmepumpen ren for støv og smuss, og skifter filteret jevnlig. 

5) Varmepumper er en såpass dyrt investering at det vil ta mange år å tjene det inn igjen

Dette vil avhenge av nåværende strømforbruk, men en gjennomsnittlig husholdning vil ha spart inn varmepumpen etter 3-5 år.

6) Varmepumpens utedel slutter å fungere hvis det blir mer enn 20 minusgrader ute

Ikke riktig: Varmepumpen vil fortsette å gå til tross for et kaldt uteklima, og det har i det siste vært utviklet varmepumper som gir god effekt, selv på ekstremt kalde dager. Panasonic Icebreaker er for eksempel testet til å gi full effekt i 35 kuldegrader. 

7) Kjølefunksjonen om sommeren er en dyr luksus 

Ikke riktig: Aircondition funksjonen bruker langt mindre strøm enn oppvarmingsfunksjonen på vinteren. Ikke bare krever det mindre energi å varme opp enn å kjøle ned, men temparaturforskjellen er også mindre. Om vinteren kan det være opptil 30 graders forskjell, mens om sommeren er det kun snakk om få grader man ønsker å kjøle ned.